Athens International Airport - Ζώνη Επιβίβασης - Αποβίβασης
ΖΩΝΗ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ - ΑΠΟΒΙΒΑΣΗΣ

O τρόπος πρόσβασης των οχημάτων μπροστά στους χώρους Αναχωρήσεων και Αφίξεων (σημεία αποβίβασης και επιβίβασης ταξιδιωτών αντίστοιχα) αλλάζει ώστε να μπορούν όλοι να υποδέχονται και να αποχαιρετούν τους ταξιδιώτες με ευκολία και ασφάλεια! Συγκεκριμένα, στις οδικές προσβάσεις μπροστά από το Κτίριο του Κύριου Αεροσταθμού -σε Αναχωρήσεις και Αφίξεις- έχουν εγκατασταθεί σημεία ελεγχόμενης πρόσβασης με ανακλινόμενες μπάρες, από τα οποία θα διέρχονται όλα τα οχήματα για να αποβιβάζουν και να επιβιβάζουν τους ταξιδιώτες.

  • Γιατί δημιουργήθηκε αυτή η ανάγκη;

Ήδη από το 2019, δημιουργήθηκε μπροστά στο Κτίριο του Κύριου Αεροσταθμού το δυσάρεστο φαινόμενο του συνωστισμού λόγω της μη τήρησης των κανονισμών από αυτοκίνητα που παρέμεναν για μεγάλο διάστημα στους χώρους που προορίζονται αποκλειστικά για αποβίβαση/επιβίβαση ταξιδιωτών. Η εγκατάσταση σημείων ελεγχόμενης πρόσβασης έγινε για να αποφεύγεται η συμφόρηση και η παράνομη στάθμευση που δημιουργούσε μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία στους συγκεκριμένους χώρους. Λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια όλων των χρηστών για την αρνητική εικόνα, οι περιοχές των Αναχωρήσεων και Αφίξεων διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όλους να έχουν 10 λεπτά δωρεάν παραμονής για να αποχαιρετίσουν ή να καλωσορίσουν τους ταξιδιώτες τους με άνεση και ασφάλεια, όπως στα περισσότερα ευρωπαϊκά και διεθνή αεροδρόμια.

  • Τι αλλάζει στη διαδικασία; Θα υπάρχει χρέωση;

Οι οδηγοί θα έχουν στη διάθεσή τους 10 λεπτά παραμονής και έως 2 διελεύσεις την ημέρα στα οδικά σημεία  επιβίβασης και αποβίβασης ταξιδιωτών, στις Αφίξεις και στις Αναχωρήσεις  αντίστοιχα, για να παραλάβουν και να αποβιβάσουν τους ταξιδιώτες. Σύμφωνα με μελέτες, ο χρόνος αυτός θεωρείται επαρκής και είναι αντίστοιχος με το χρόνο που διατίθεται σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Μετά τα 10 λεπτά, για την επιπλέον παραμονή των οχημάτων, θα υπάρχει χρέωση. Η διαδικασία είναι απλή και ισχύει τόσο για το χώρο αποβίβασης στις Αναχωρήσεις, όσο και για το χώρο επιβίβασης στις Αφίξεις:

  1. Σταματάτε μπροστά στην μπάρα.
  2. Η κάμερα διαβάζει την μπροστινή πινακίδα του αυτοκινήτου ενώ παράλληλα πατάτε το κουμπί έκδοσης εισιτηρίου και παραλαμβάνετε το εισιτήριο.
  3. Η μπάρα ανοίγει και εισέρχεστε στο χώρο ελεγχόμενης πρόσβασης.
  4. Σταθμεύετε σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις ολιγόλεπτης παραμονής, στην δεξιά ή στην αριστερή πλευρά του δρόμου και έχετε 10’ ΔΩΡΕΑΝ στάση για να αποχαιρετίσετε ή να καλωσορίσετε τον ταξιδιώτη σας.
  5. Στη συνέχεια κατευθύνεστε στην έξοδο και σταματάτε στις μπάρες.
  6. Σκανάρετε το εισιτήριό σας στο μηχάνημα και εφόσον η παραμονή σας είναι έως και 10’, η μπάρα θα ανοίξει και θα φύγετε χωρίς χρέωση.

Σε περίπτωση που παραμείνετε στο χώρο ελεγχόμενης πρόσβασης περισσότερο από 10’ θα υπάρχει αντίστοιχη χρέωση:
Επιπλέον 10 λεπτά: €5 (Μετά τα πρώτα 10 λεπτά και μέχρι τα 20 λεπτά, χρέωση 5 ευρώ),
Μετά τα 20’: 1 ευρώ/λεπτό.
Η πληρωμή γίνεται στο μηχάνημα με μετρητά ή κάρτα.
Η μέγιστη διάρκεια παραμονής στο χώρο δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 60 λεπτά.
Για τα οχήματα που θα ξεπεράσουν τη 1 ώρα παραμονής, προβλέπεται η απομάκρυνσή τους από το χώρο με γερανό.

Σημειώνουμε ότι στους συγκεκριμένους χώρους ισχύει ο Κ.Ο.Κ. και  σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε περίπτωση που ο οδηγός δεν πληρώσει για την υπέρβαση της παραμονής στο χώρο, θα λαμβάνει ειδοποίηση για πληρωμή του ποσού από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ).

  • Πού στοχεύει αυτή η διαδικασία;

Στόχος της νέας διαδικασίας δεν είναι η χρέωση και η επιβάρυνση των χρηστών - αντίθετα, η απλή διαδικασία αποσκοπεί στη γρήγορη προσαρμογή των οδηγών σε μια πιο λειτουργική και δίκαιη για όλους χρήση των χώρων. 

Η σωστή οδική συμπεριφορά και η ασφάλεια είναι τα βασικά συστατικά της λογικής των παρεμβάσεων και, σε αυτό το πλαίσιο, ποσά που ενδεχομένως θα προέλθουν από μη συμμόρφωση των οδηγών και υπέρβαση του χρόνου,θα διατεθούν από τον ΔΑΑ για το σχεδιασμό, την υποστήριξη και την υλοποίηση προγραμμάτων του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Εξετάζοντας και αξιολογώντας τη διεθνή εμπειρία, η αντιμετώπιση κυκλοφοριακών ζητημάτων με ανάλογα συστήματα αποτελεί διαδεδομένη και επιτυχημένη πρακτική στα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, που πέτυχαν πολύ υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης των οδηγών σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των χώρων διέλευσης των οχημάτων.

Ειδικές προβλέψεις θα ισχύουν για τους ταξιδιώτες με μειωμένη κινητικότητα και αυξημένες ανάγκες.

Ταυτόχρονα, η παροχή δωρεάν χρόνου παραμονής στους χώρους στάθμευσης Μικρής Διάρκειας 1 & 2 για 20 λεπτά, θα εξακολουθήσει να ισχύει για όλους. Η δωρεάν στάθμευση ισχύει για έως 2 εισόδους την ημέρα σε όλους τους χώρους στάθμευσης συνολικά. Από την 3η διέλευση ισχύει χρέωση βάσει τιμοκαταλόγου. Για παραμονή έως 1 ώρα ισχύει χρέωση 6€.

Κατά την περίοδο εξοικείωσης και προσαρμογής σε αυτή τη νέα πρακτική και εμπειρία που είμαστε βέβαιοι πως θα βελτιώσει την εμπειρία οδηγών και ταξιδιωτών, το αεροδρόμιο θα βρίσκεται όπως πάντα στη διάθεση του κοινού, τόσο με καθοδήγηση στα σημεία εξυπηρέτησης, όσο και μέσω όλων των καναλιών επικοινωνίας του ΔΑΑ, που παρέχουν όλες τις σχετικές χρηστικές πληροφορίες.

Επιβάτες με αναπηρία – Eιδικά Διαγραμμισμένοι χώροι Στάσης

Έχουν προβλεφθεί τρεις (3) ειδικά διαγραμμισμένες θέσεις στάσης στην εσωτερική λωρίδα του επιπέδου των αναχωρήσεων πλησίον της Εισόδου 2 και δύο (2) ειδικά διαγραμμισμένες θέσεις στάσης στην εσωτερική λωρίδα του επιπέδου των αφίξεων πλησίον της Εισόδου 4 αποκλειστικά για τη χρήση από τους συνοδούς τους και τους ίδιους (ανάλογα με την περίπτωση). Οι θέσεις αυτές παρέχονται δωρεάν για ολιγόλεπτη και μόνον στάση, υπό την προϋπόθεση της επίδειξης, αφενός μεν του σχετικού αποδεικτικού αναπηρίας του επιβάτη με αναπηρία και ανεξάρτητα από το βαθμό αυτής, αφετέρου δε του αεροπορικού εισιτηρίου του επιβάτη με αναπηρία. Παράλληλα, κατά πάντα χρόνο ισχύουν οι ειδικές θέσεις στάθμευσης στους χώρους στάθμευσης  Μικρής Διαρκείας 1 και 2 για άτομα με αναπηρία σε προνομιακές τιμές. Παρακαλούμε ενημερωθείτε για τη σχετική διαδικασία εδώ.

Επίπεδο Αναχωρήσεων: 

Προκειμένου να προβείτε σε χρήση των τριών (3) ειδικά διαγραμμισμένων θέσεων στάσης στην εσωτερική λωρίδα στο επίπεδο των αναχωρήσεων ο επιβάτης με αναπηρία που ταξιδεύει θα πρέπει να διαθέτει προς επίδειξη το εισιτήριο αεροπορικής μεταφοράς και το αποδεικτικό αναπηρίας, καθώς και έναν τουλάχιστον συνοδό. Οι θέσεις βρίσκονται πλησίον της Εισόδου 2 και αφορούν αποκλειστικά ολιγόλεπτη στάση. Ο συνοδός μετά την αποβίβαση του επιβάτη με αναπηρία θα πρέπει να απομακρύνει άμεσα το όχημα. Σημειώνεται ότι πλησίον της  Εισόδου 2 του επιπέδου των αναχωρήσεων εξωτερικά του Κτιρίου του Κύριου Αεροσταθμού βρίσκεται το «Καθορισμένο Σημείο 1 για άτομα με αναπηρία ή/και μειωμένη κινητικότητα» όπου ο επιβάτης με αναπηρία ή ο συνοδός του μπορεί να επικοινωνήσει με το Γραφείο Παροχής Συνδρομής για άτομα με αναπηρία ή/και μειωμένη κινητικότητα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Πλησίον της Εισόδου 2 του επιπέδου των αναχωρήσεων, εσωτερικά του Κτηρίου του Κύριου Αεροσταθμού βρίσκεται το «Καθορισμένο Σημείο 6 για άτομα με αναπηρία ή/και μειωμένη κινητικότητα» όπου ο επιβάτης με αναπηρία ή ο συνοδός τους μπορεί να επικοινωνήσει με το Γραφείο Παροχής Συνδρομής για άτομα με αναπηρία ή/και μειωμένη κινητικότητα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Για την απρόσκοπτη μετακίνηση των ατόμων με οπτική αναπηρία η μία (1) ειδικά διαγραμμισμένη θέση στάσης διαθέτει όδευση τυφλών, η οποία οδηγεί στο «Καθορισμένο Σημείο 6 για άτομα με αναπηρία ή/και μειωμένη κινητικότητα» εσωτερικά του Κτηρίου του Κύριου Αεροσταθμού. Από το «Καθορισμένο Σημείο 6 για άτομα με αναπηρία ή/και μειωμένη κινητικότητα» ο επιβάτης με οπτική αναπηρία μπορεί να επικοινωνήσει με το Γραφείο Συντονισμού Παροχής Συνδρομής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Προς διευκόλυνση όλων των επιβατών με αναπηρία αξίζει να επισημανθεί με ιδιαίτερη έμφαση, ότι οι θέσεις ολιγόλεπτης στάσης σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στάθμευση των οχημάτων. Σε  περίπτωση στάθμευσης είναι στην διάθεση των επιβατών με αναπηρία οι ειδικές θέσεις στάθμευσης στους χώρους στάθμευσης Μικρής Διάρκειας 1 & 2.  

Αναφορικά με τους  επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα, εφόσον είτε οι ίδιοι, είτε οι συνοδοί τους δε διαθέτουν κάποιο αποδεικτικό αναπηρίας δεν δύνανται να χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες θέσεις στάσης που περιγράφονται παραπάνω για τα άτομα με αναπηρία. Για τους επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα συνιστάται να δηλώνουν την ανάγκη και το είδος παροχής συνδρομής κατά την κράτηση του εισιτηρίου τους και αφού σταθμεύσουν  στους Χώρους Στάθμευσης Μικρής Διαρκείας 1 και 2 να κάνουν χρήση των Καθορισμένων σημείων για άτομα με αναπηρία ή/και μειωμένη κινητικότητα 4 και 5, τα οποία βρίσκονται στους Χώρους Στάθμευσης Μικρής Διαρκείας 2 και 1 αντίστοιχα και να ενημερώσουν για την άφιξή τους  ώστε να τους παρασχεθεί συνδρομή από εκείνο το σημείο. 

Eπίπεδο Αφίξεων:

Προκειμένου να  χρησιμοποιήσετε τις δύο (2) ειδικά διαγραμμισμένες θέσεις στάσης για άτομα με αναπηρία στην εσωτερική λωρίδα στο επίπεδο των αφίξεων πλησίον της Εισόδου 4, απαιτείται να διαθέτετε ένα (1) αντίγραφο της κράτησης/εισιτηρίου του επιβάτη με αναπηρία και ένα (1) αντίγραφο αποδεικτικού αναπηρίας του ατόμου που πρόκειται να παραλάβετε. Τα έγγραφα αυτά θα τα επιδείξετε στο σημείο ελέγχου εισόδου, προκειμένου να σας επιτραπεί η είσοδος. Εάν δεν τα διαθέτετε, θα πρέπει να κάνετε χρήση των θέσεων στάθμευσης στους χώρους στάθμευσης Μικρής Διάρκεια 1 και 2.

Επιπλέον, πλησίον της Εισόδου 4 βρίσκεται και το «Καθορισμένο Σημείο 3 για άτομα με αναπηρία ή/και μειωμένη κινητικότητα», όπου οι επιβάτες μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Συντονισμού Παροχής Συνδρομής για άτομα με αναπηρία ή/και μειωμένη κινητικότητα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Τι αλλάζει για τα ταξί πιάτσας

Τα ταξί παραμένουν στην εσωτερική λωρίδα των αφίξεων, έχοντας πλέον στη διάθεσή τους διπλάσιο αριθμό θέσεων σε σχέση με το παρελθόν, ενώ έχει διαμορφωθεί νέος σύγχρονος χώρος αναμονής των ταξί στο Εμπορικό Πάρκο του αεροδρομίου. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών, η διευθέτηση της ροής των ταξί από το χώρο αναμονής στο κτίριο του κεντρικού αεροσταθμού γίνεται μέσω e-system που παρέχεται από το αεροδρόμιο.

Τι αλλάζει για τα προμισθωμένα ταξί

Για τα προμισθωμένα οχήματα έχει δημιουργηθεί νέος χώρος παραλαβής δίπλα από χώρο στάθμευσης Μικρής Διάρκειας 1 (100 θέσεις) και εντός του χώρου στάθμευσης Μικρής Διάρκειας 2 (50 θέσεις). Επιπλέον έχει δημιουργηθεί ειδικά διαμορφωμένος χώρος αναμονής 100 θέσεων, στο Εμπορικό Πάρκο του αεροδρομίου.

 Δείτε το επεξηγηματικό Video εδώ!

 

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφικό υλικό ›