Εμπορευματική Ανάπτυξη
Η ομάδα μας
Η ομάδα Εμπορευματικής Ανάπτυξης του αεροδρομίου λειτουργεί ως ενορχηστρωτής των δραστηριοτήτων της αεροπορικής, εμπορευματικής κοινότητας. Επιβλέπει και βελτιστοποιεί τις εμπορευματικές ροές, συντονίζει και διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των μελών της εμπορευματικής αλυσίδας και ηγείται αναπτυξιακών έργων και προωθητικών ενεργειών.
Το κλειδί της επιτυχίας είναι το πνεύμα συνεργασίας που κυριαρχεί ανάμεσα στα μέλη της εμπορευματικής κοινότητας, συμπεριλαμβανόμενων και των Κρατικών Αρχών. Η εμπορευματική κοινότητα του αεροδρομίου είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Στοχεύει στη βελτίωση και απλούστευση των διαδικασιών, προς όφελος του εμπορίου και εστιάζει στη λειτουργική αριστεία, την εξωστρέφεια και την προσέλκυση νέας κίνησης, μέσω υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας.
Βασικά στοιχεία
Γιατί να συνεργαστείτε μαζί μας
"Επικοινωνούμε, Συνδέουμε και Διευκολύνουμε"
Όλες οι προσπάθειες συντονίζονται μέσω της Επιτροπής Εμπορευματικής Κοινότητας Αεροδρομίου Αθηνών (ΕΕΚΑ). Δημιουργήσαμε μία ζωντανή, εφοδιαστική αλυσίδα, συνδέοντας όλα τα μέλη της τοπικής εμπορευματικής κοινότητας, συμπεριλαμβανόμενων και των Κρατικών Αρχών, επιχειρώντας από κοινού να αναπτύξουμε περαιτέρω την εμπορευματική κίνηση. Διασυνδέουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εντός και εκτός αεροδρομίου, συντονίζοντας τις ενέργειες και στοχεύοντας στη βιωσιμότητα της αγοράς και στην ανάπτυξη της κίνησης. Αυτή η κοινή επιχειρησιακή προσέγγιση, σε συνδυασμό με το ανταγωνιστικό, λειτουργικό περιβάλλον και τα υψηλά επίπεδα ποιότητας παροχής των υπηρεσιών, εγγυάται την ικανοποίηση των πελατών μας.
We make things fit as we fit together.
Λειτουργική αριστεία
Με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και αποτελεσματικής λειτουργίας, πάγια προτεραιότητά μας είναι η τυποποίηση και βελτίωση των φυσικών ροών και των ροών μεταφοράς των εγγράφων. Σχετικά έργα περιλαμβάνουν:
- Eθελούσια συμφωνία για την παρακολούθηση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών των φορέων διαχείρισης εμπορευμάτων, μέσω των Ελάχιστων Προτύπων Παροχής Υπηρεσιών, από το 2008,
- τηθεσμοθέτηση ετήσιου Δείκτη Μέτρησης Αποδοτικότητας για την ποιότητα διαχείρισης των εμπορευμάτων, από το 2010
- Επιλογή ενός τελωνειακού συμβούλου της εμπορευματικής κοινότητας για την υποστήριξη των μελών στα αιτήματα για την περαιτέρω απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών αλλά και την έγκαιρη ενημέρωσή τους για τις μελλοντικές τελωνειακές εξελίξεις, από το 2008
Επιχειρηματικές ευκαιρίες ανάπτυξης
Ανέκαθεν δίναμε ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη της υφιστάμενης αεροπορικής κίνησης, καθώς και στην επέκταση σε νέες αγορές, δημιουργώντας καινούργιες, κυρίως διαμετακομιστικές, ροές. Είμαστε εδώ για να σχεδιάσουμε, αναπτύξουμε και προωθήσουμε από κοινού τις νέες σας δραστηριότητες. Ευκαιρίες ανάπτυξης της κίνησης μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών περιλαμβάνουν:
- 24ωρη δυνατότητα πραγματοποίησης εμπορευματικών πτήσεων (χωρίς περιορισμούς).
-
Παροχή οικονομικών κινήτρων για την έναρξη νέων εμπορευματικών πτήσεων την προοπτική ανάπτυξης οδικών ροών από και προς τα Βαλκάνια (διαμετακομιστικό εμπόριο).
-
Προοπτική ανάπτυξης συνδυασμένων θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών, μέσω της τυποποίησης των ροών μεταξύ Λιμένος Πειραιώς και αεροδρομίου Αθηνών.
-
Προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης φαρμακευτικών ροών, βασιζόμενη στην πιστοποίηση των φορέων παροχής υπηρεσιών εμπορευμάτων και πίστας, για τη διαχείριση φαρμακευτικών προϊόντων, σύμφωνα με το πρότυπο IATA CEIV Pharma.
Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που καθιστούν την Αθήνα ιδανική για τη μεταφορά εμπορευμάτων .
Στρατηγική Θέση
- Νοτιοανατολική πύλη εισόδου στην Ευρώπη.
- Κοντινή απόσταση στο λιμάνι του Πειραιά.
- Γρήγορη πρόσβαση στα Βαλκάνια.
Λειτουργικό Περιβάλλον
- 24ωρη λειτουργία του αεροδρομίου χωρίς περιορισμούς.
- 2 ανεξάρτητοι διάδρομοι απογείωσης και προσγείωσης αεροσκαφών.
- Υψηλό επίπεδο υπηρεσιών ασφάλειας και προστασίας.
- Ελάχιστα Πρότυπα Παροχής Υπηρεσιών για τις εισερχόμενες ροές.
- Πιστοποίηση εμπορευματικής κοινότητας για την διαχείριση φαρμακευτικών προϊόντων με το πρότυπο IATA CEIV Pharma.
Ανταγωνιστικές Υπηρεσίες
- Διασύνδεση εμπορευματικής κοινότητας – ένα σημείο επικοινωνίας.
- Προοπτική ανάπτυξης διατροπικών μεταφορών.
- Πρόγραμμα κινήτρων για νέες τακτικές εμπορευματικές πτήσεις.
Συνέργειες και συνεργασίες
- Επιτροπή Εμπορευματικής Κοινότητας Αεροδρομίου.
- Δικτύωση για νέα αναπτυξιακά έργα.
- Κοινή προώθηση των εμπορευματικών υπηρεσιών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Στοιχεία επικοινωνίας
Κοινές πρωτοβουλίες και έργα
Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) αναγνώρισε την πολύτιμη συνδρομή και συνεισφορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, προς τα μέλη της εμπορευματικής κοινότητας του αεροδρομίου, που πιστοποιήθηκαν για τη διαχείριση φαρμακευτικών προϊόντων σύμφωνα με το πρότυπο ΙΑΤΑ CEIV Pharma. Εκπρόσωποι όλης της αεροπορικής εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως φορείς παροχής υπηρεσιών πίστας, αλλά και εμπορευμάτων, εταιρείες διεθνούς διαμεταφοράς καθώς και μια μεταφορική εταιρεία υποστήριξαν την κοινή αυτή προσέγγιση.
Πέντε εταιρείες, η Goldair Handling Α.Ε., η Skyserv Α,Ε., η Swissport Greece Α.Ε., η DHL Global Forwarding (Hellas) Α.Ε. και η Τάλως Αττικής ΕΠΕ, υπό την σκέπη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών , και σε στενή συνεργασία με την ΙΑΤΑ, ενήργησαν προληπτικά, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις της διαχείρισης και μεταφοράς των φαρμακευτικών προϊόντων αεροπορικώς. Οι φορείς διαχείρισης εμπορευμάτων προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις, αναβαθμίζοντας τους ψυκτικούς χώρους εντός των εμπορευματικών σταθμών. Ολες οι συμμετέχουσες εταιρείες βελτίωσαν περαιτέρω τις διαδικασίες τους, εξασφαλίζοντας την ακεραιότητα των προϊόντων, μέσω της τήρησης των διεθνών προτύπων για τη διαχείριση και αεροπορική μεταφορά φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς και της συμμόρφωσης με όλους τους εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς.
Αξιοποιώντας την εξέλιξη αυτή, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και όλα τα μέλη της τοπικής εμπορευματικής κοινότητας, στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών φαρμακευτικών προϊόντων, προσφέροντας υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στον φαρμακευτικό κλάδο.
Τον Ιούνιο του 2024, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έγινε μέλος της Pharma.Aero , παγκόσμιας συνεργατικής πλατφόρμας για την αριστεία στη διαχείριση και διακίνηση φαρμακευτικών και άλλων προϊόντων υγείας, με στόχο την απόκτηση περαιτέρω εξειδικευμένης γνώσης για τη μεταφορά και διαχείριση φαρμακευτικών προϊόντων καιτην υποστήριξη της αποστολής της Pharma.Aero, για την προώθηση μιας απρόσκοπτης, εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμακευτικών προϊόντων παγκοσμίως.
Αποσκοπώντας στη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων ποιότητας παροχής των εμπορευματικών διαδικασιών στο ΔΑΑ, σε συνεργασία με την εμπορευματική κοινότητα του αεροδρομίου, θεσπίσαμε ένα πλαίσιο μετρήσεων για την ταχύτητα των εισερχόμενων ροών εμπορευμάτων και εγγράφων για κάθε φορέα διαχείρισης φορτίου και ταχυδρομείου. Αυτά τα Ελάχιστα Πρότυπα Παροχής Υπηρεσιών, αποτέλεσαν τον προάγγελο του Δείκτη Μέτρησης Αποδοτικότητας, ο οποίος θεσπίστηκε σε δεύτερο στάδιο, με σκοπό την αξιολόγηση, πέραν της ταχύτητας και της ποιότητας παροχής υπηρεσιών, της συνολικής δραστηριότητας των φορέων διαχείρισης.
Θέτοντας τα Ελάχιστα Πρότυπα Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΠΥ)
Το αρχικό ερώτημα που τέθηκε, αφορούσε στην ταχύτητα της διαχείρισης φορτίων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, και οδήγησε στη συμφωνία για τον καθορισμό συγκεκριμένων κατηγοριών υπηρεσιών, όπως η μεταφορά των φορτίων ή των συνοδευτικών εγγράφων, από το αεροσκάφος προς τον εμπορευματικό σταθμό, ο χρόνος φυσικής διαχείρισης των εμπορευμάτων, η μεταφορά του ταχυδρομείου στο Κέντρο Αεροπορικού Ταχυδρομείου κλπ. Σε περίπτωση όπου υπάρχει μειωμένη απόδοση και δεν επιτυγχάνεται ο στόχος σε ορισμένες κατηγορίες υπηρεσιών, τότε συζητείται και συμφωνείται σχέδιο διορθωτικών ενεργειών, το οποίο και εφαρμόζεται από τον εκάστοτε φορέα διαχείρισης.
Τα ΕΠΠΥ για τα εισερχόμενα εμπορεύματα έχουν συμπεριληφθεί στις συμβάσεις Υπηρεσιών Διαχείρισης Φορτίου και Ταχυδρομείου, από το 2008. Το γεγονός αυτό καθιστά τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ένα από τα λίγα αεροδρόμια που εφαρμόζουν και παρακολουθούν συστηματικά τα επίπεδα παροχής υπηρεσιών, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την περαιτέρω βελτίωση και ανάπτυξη των εμπορευματικών ροών.
Εφαρμόζοντας ένα γενικό Δείκτη Μέτρησης Αποδοτικότητας (C-KPI)
Με την ολοκλήρωση της εφαρμογής των ΕΠΠΥ, θέλαμε να διαπιστώσουμε τη συνολική απόδοση και ποιότητα της διαχείρισης εμπορευμάτων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών . Περαιτέρω συζήτηση με τους φορείς διαχείρισης και την εμπορευματική κοινότητα, οδήγησε στην ανάπτυξη του Δείκτη Μέτρησης Αποδοτικότητας των Φορέων Διαχείρισης Εμπορευμάτων.
Ο δείκτης διαμορφώνεται από τα αποτελέσματα των ΕΠΠΥ και την αξιολόγηση της απόδοσης των φορέων διαχείρισης στους εξής τομείς δραστηριότητας: λειτουργία (operations), γενική εικόνα του χώρου (housekeeping) και έλεγχος πρόσβασης, ασφάλεια (safety), περιβαλλοντική διαχείριση, καθώς και επιχειρηματική ανάπτυξη και συνέργειες. Επιπρόσθετα, λαμβάνεται υπόψη και η αξιολόγηση του κάθε φορέα από τις αεροπορικές εταιρείες - πελάτες και τους διαμεταφορείς. Τα αποτελέσματα και οι τρόποι περαιτέρω βελτίωσης, συζητούνται λεπτομερώς με τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Ο δείκτης αυτός αποτελεί αντικειμενικό τρόπο μέτρησης της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών διαχρονικά, ενώ εξασφαλίζει συνεχή επικοινωνία με τους φορείς διαχείρισης, αποδοτικότητα και μία σταθερή βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη της κίνησης.
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είναι το πρώτο ευρωπαϊκό αεροδρόμιο, το οποίο από το 2006. έχει τυποποιήσει συνδυασμένες μεταφορές με ακτοπλοϊκό, οδικό και αεροπορικό σκέλος Το έργο αυτό αποτελεί μια συμφέρουσα εναλλακτική στην αμιγώς αεροπορική μεταφορά, καθιστώντας εφικτή τη διαμετακόμιση φορτίων από τη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου, μέσω του λιμανιού του Πειραιά και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, στους τελικούς προορισμούς στη Β. Ευρώπη και Β. Αμερική.
Με την υπογραφή σχετικών μνημονίων συνεργασίας και με τους δυο οργανισμούς διαχείρισης του λιμανιού του Πειραιά, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) το 2006 και τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) το 2010, καθώς και με την επέκταση της συνεργασίας με το Κέντρο Διαχείρισης και Διανομής Εμπορευμάτων Πειραιά (PCDC) το 2017, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η τοπική εμπορευματική κοινότητα έχουν δημιουργήσει μια υπηρεσία, η οποία εξασφαλίζει την αυθημερόν προώθηση των φορτίων, από το λιμάνι στο αεροδρόμιο, με μικρό χρόνο μεταφοράς και σε ανταγωνιστικές τιμές.
Το λογότυπο της υπηρεσίας, ‘seanairgy’, έχει διττή έννοια: αναφέρεται στη συνέργεια αλλά και στον συνδυασμό δύο τρόπων μεταφοράς, θαλάσσιας και αεροπορικής.
Με στόχο την συνύπαρξη όλων των εμπλεκομένων κάτω από μία κοινή στέγη, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ακολούθησε μία καινοτόμο προσέγγιση, δημιουργώντας μία ζωντανή εφοδιαστική αλυσίδα που διασυνδέει όλα τα μέλη της τοπικής εμπορευματικής κοινότητας, μέσω μίας κοινής και αποτελεσματικής πλατφόρμας επικοινωνίας, την Επιτροπή Εμπορευματικής Κοινότητας Αεροδρομίου (ΕΕΚΑ).
Ανάμεσα στα μέλη είναι ανώτατα στελέχη όλων των εμπλεκόμενων στον χώρο των εμπορευματικών αερομεταφορών, δηλαδή των φορέων διαχείρισης εμπορευμάτων, των αεροπορικών εταιρειών και των εταιρειών διεθνών ταχυμεταφορών, των εταιρειών διεθνούς διαμεταφοράς και των εκτελωνιστών, των ΕΛΤΑ, καθώς και των κρατικών αρχών, δηλαδή του Τελωνείου ΔΑΑ και της Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας. Το 2023 προστέθηκε ως μέλος και η Υπηρεσία Ανάπτυξης Εφοδιαστικής του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Η ΕΕΚΑ ιδρύθηκε στις αρχές του 2003 και έχει συμβουλευτικό ρόλο. Συνεδριάζει σε μηνιαία βάση και τον συντονισμό έχει αναλάβει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. . Στόχος της ΕΕΚΑ είναι η διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, αναπτύσσοντας συνέργειες εντός και εκτός των ορίων του αεροδρομίου και λαμβάνοντας κοινές αποφάσεις για νέα έργα και την περαιτέρω ανάπτυξη της εμπορευματικής κίνησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η διεθνής προβολή της εμπορευματικής κοινότητας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών είναι εξαιρετικά σημαντική. Η εμπορευματική κοινότητα εκπροσωπείται ανελλιπώς από το 2005 ,με κοινό περίπτερο στη διεθνή έκθεση Air Cargo Europe, που διοργανώνεται στο Μόναχο.
Αυτή η μοναδική,κοινή προσέγγιση της εμπορευματικής κοινότητας, αποτελεί και το σημαντικότερο, ίσως, κριτήριο, για τα βραβεία που έχει κερδίσει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών μετά την ίδρυση της ΕΕΚΑ, όπως το Βραβείο Εμπορευματικού Αεροδρομίου (Cargo Airport of the Year) για το 2006, από το έντυπο Air Cargo News και τα Βραβεία Εμπορευματικής Αριστείας (Air Cargo Award of Excellence) για την περίοδο 2008-2011, από το έντυπο Air Cargo World.